Tune Bygdemuseum

Lyst til å være omviser?

Grålumstua. Den store grua i kjøkkenet.
Foto: Erling Bakken

Vi trenger i år nye omvisere ved Tune Bygdemuseum da våre kjente og kjære omvisere må trekke seg.

Vi spør derfor om du har mulighet til å bidra som omviser på Tune Bygdemuseum én eller flere søndager i løpet av sommersesongen.

Tune Bygdemuseum holder åpent alle søndager i skoleferien, fra og med søndag 24. juni og til og med søndag 19. august. Det holdes åpent fra kl 12.00 til kl 15.00.

Det vil bli gitt opplæring til omviserne og det er også utarbeidet et informasjonshefte spesielt tiltenkt omvisere. Du må altså ikke ha kunnskap om museet fra før – det viktigste er at du tar imot de besøkende og viser de rundt i husene. De fleste spørsmål fra besøkende finner du svar på i informasjonsheftet.

Dette er en fin mulighet til å bli bedre kjent med lokalhistorien og samtidig bidra til at vi kan opprettholde Tune Bygdemuseum som et lokalt kulturtilbud.

Ta kontakt med Aslaug Barfelt, mobil 900 55 468 eller Svein Barfelt mobil 901 63 260 for å gjøre en avtale.

 

DUGNAD

 Vi inviterer til førpremiere, eller dugnad for å gjøre klar Tune Bygdemuseum til årets sesong.
Du er hjertelig velkommen onsdag 25. april til den årlige vårrengjøringen av Grålumstua og Arbeiderboligen.
Vi satser på god stemning også i år, med en kaffekopp i solveggen og hyggelig prat i arbeidet. 
Vi starter kl 10.00 og holder på til omtrent kl 14.00. Vel møtt!
 
 
Tune Bygdemuseum kan fortelle mye om Tunes historie fra 1700- og 1800-tallet.
Tune Bygdemuseum består av to bygg, Grålumstua og Arbeiderboligen og det er samlet mye fra Tunes historie i disse to husene.
Grålumstua har i seg selv en sentral plass i Tunes historie og ei typisk Østfold-stue som brant ned i 1778, men som ble bygd opp igjen helt identisk som den var før brannen.Gården Grålum er kjent gjennom skriftlige kilder helt fra 1351, og den ble nok ryddet et par tusen år før det.

Det var i denne stua at den unge predikanten Hans Nielsen Hauge holdt møte i 1796 og for første gang kom i konflikt med myndighetene.

Grålumstua rommer også et skolemuseum (Tune Skolemuseum) som viser hvordan det var å være skoleelev og lærer fra begynnelsen av 1800-tallet og fram til vår tid. Her er det pulter, et rikt utvalg av gamle lærebøker, kart, plansjer og sløydutstyr, og i et hjørne står utstyret til skoletannlegen.

Her kan man også få høre historien om barnemordersken som satt i arrest i Grålumstuas kjeller mens hun ventet på å bli dømt til døden!

Inntil hovedbygningen står det en liten arbeiderbolig fra Sanne og Soli Brug. Arbeiderboligen er tidstypisk innredet og med litt fantasi kan man se for seg hvordan en typisk arbeiderfamilie levde i Tune på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

ÅPNINGSTIDER

Sommerens faste omvisninger er slutt for i år.

 

Det er mulig å gjøre en avtale om en egen spesiell omvisning ved å henvende seg til Sarpsborg kommune.

 

Servicetorget tlf. 69 10 80 00.

SA’s omtale av sesongåpningen 2017

Sarpsborg Arbeiderblads omtale om sesongåpning av Tune Bygdemuseum 2017.
Foto: Katrine Hammer

Byavisa Sarpsborg om Grålumstua

Byavisa er dessverre lagt ned, men de skrev om Grålumstua i sin utgave 6. juli 2016.

Artikler om Grålumstua

 Det ligger mye historie i veggene på Grålumstua og hver enkelt av gjenstandene har sin egen historie. Vi anbefaler at du tar en guidet tur til sommeren, men i påvente av at Tune Bygdemuseum skal åpne, så kan du jo lese disse artiklene så lenge:

Grålum i Tune

Grålumstua i 1980

Haugianerne på Evje

Hauge Hans Nielsen

Grålum gård

Grålumstua i 1975

Grålumstua flombelyst

Grålumstua flombelyst