Tune Bygdemuseum

SESONG 2021

Tune Bygdemuseum kan endelig åpne dørene for sesongen 2021. Vi holder åpent hver søndag i skoleferien og du er hjertelig velkommen til en gratis omvisningen i Grålumstua og arbeiderboligen.

 
Tune Bygdemuseum kan fortelle mye om Tunes historie fra 1700- og 1800-tallet.
Tune Bygdemuseum består av to bygg, Grålumstua og Arbeiderboligen og det er samlet mye fra Tunes historie i disse to husene.

Grålumstua har i seg selv en sentral plass i Tunes historie og ei typisk Østfold-stue som brant ned i 1778, men som ble bygd opp igjen helt identisk som den var før brannen.Gården Grålum er kjent gjennom skriftlige kilder helt fra 1351, og den ble nok ryddet et par tusen år før det.

Det var i denne stua at den unge predikanten Hans Nielsen Hauge holdt møte i 1796 og for første gang kom i konflikt med myndighetene.

Grålumstua rommer også et skolemuseum (Tune Skolemuseum) som viser hvordan det var å være skoleelev og lærer fra begynnelsen av 1800-tallet og fram til vår tid. Her er det pulter, et rikt utvalg av gamle lærebøker, kart, plansjer og sløydutstyr, og i et hjørne står utstyret til skoletannlegen.

Her kan man også få høre historien om barnemordersken som satt i arrest i Grålumstuas kjeller mens hun ventet på å bli dømt til døden!

Inntil hovedbygningen står det en liten arbeiderbolig fra Sanne og Soli Brug. Arbeiderboligen er tidstypisk innredet og med litt fantasi kan man se for seg hvordan en typisk arbeiderfamilie levde i Tune på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

SA’s omtale av sesongåpningen 2017

Sarpsborg Arbeiderblads omtale om sesongåpning av Tune Bygdemuseum 2017.
Foto: Katrine Hammer

Byavisa Sarpsborg om Grålumstua

Byavisa er dessverre lagt ned, men de skrev om Grålumstua i sin utgave 6. juli 2016.

Artikler om Grålumstua

 Det ligger mye historie i veggene på Grålumstua og hver enkelt av gjenstandene har sin egen historie. Vi anbefaler at du tar en guidet tur til sommeren, men i påvente av at Tune Bygdemuseum skal åpne, så kan du jo lese disse artiklene så lenge:

Grålum i Tune

Grålumstua i 1980

Haugianerne på Evje

Hauge Hans Nielsen

Grålum gård

Grålumstua i 1975

Grålumstua flombelyst

Grålumstua flombelyst