Stenkællen

Han reiste til Greåker, mannen som hadde mistet klokka si, og tegna et kart over det stedet han mente den skulle være og ga det til Stenkællen – han budde der – men kællen sa: «Du får merke å’den store grana på den are siden av veien óg, for det er der ho ligger. Men, du har vel mista en ring au, du ?»

«Jo«, det var riktig det: «Ja da skal du ta og grava bak uthuset i utkanten tå plassen her«. Han pekte på papiret, og han som hadde miste, spørte: «Åssen kan du vite at det er et uthus, har du vært der?»

Men Stenkællen rista på huet og svarte: «Nei, men jeg ser det, og jeg ser au at du la ringen i vestelomma da du tømte dassen forrige året, åsså gle’n tur da du bøyde deg og tok opp grepet«.

I det samme karn skulle gå, sier Stenkællen igjen: «Vent litt dø! Den vesle, harde kulen du har på venster sie tå maven, den er vond somme ti’er, den vel?» – «Jo«, han kunne ikke nekte for den ting, han andre, og da finner Stenkællen fram en liten gråstein som han gir ham, og sier: «Når du kommer him så legger du denne i e’ fille som du henger innpå skrøtten, og så går du med den på deg da’ og natt inntel kul’n er borte, men akt deg så du ente går i bekken på himveien».

Vel, karn betalte, takka for seg og gikk, men da han kom så langt at han skulle over brua hjemme, så hadde flommen tatt den. Det på våren dette her, og han fant både klokka og ringen der Stenkællen hadde sagt, men ikke nok med det: Sju uker senere var han kvitt smertene i siden sin òg.

En vise fikk han også, Stenkællen på Greåker:

Har’u vondt i maven og er kje’ og lei?

Mannen oppå Greåker han kan trøste deg.

Han kurerer mennesker ved hjølp tå kampesten

det går så fort og smertefritt føruta varig mén

men han er tå døm en kan skjæræ seg på

skjæræ seg på, så pass på nå.

For stenæne kan du førbære deg på

så teslutt du ente ørkær gå.

 

Kilde:

Eventyrlige Østfold av Torill StokkanEventyrlige Østfold

Forfatter Torill Stokkan

e-post: torillstokkan@live.no