Landeskoven – Skauen

Husmannsplassen Vestre Skogen.

Midt i Sarpsborgmarkas turløypenett, opp mot fiskeforeningens ørretdam, ligger restene etter husmannsplassen Vestre Skogen.

En ganske lav gråstensmur som måler 7,4 x 6,05 m, altså 44- 45 kvm. Litt nordøst for stua ligger en ganske høy gråstensmur. Det var her fjøset lå. Sør for fjøset ligger jordkjelleren. Kjelleren er ikke gravd ned i terrenget men bygd opp av stenblokker og fylt inntil med jord. Inngang fra sør.

Husmannsplassen Vestre Skogen
Husmannsplassen Vestre Skogen.
Lysløypa i Sarpsborgmarka sees i bakgrunnen.
Foto: Lars Cato Skaar

Det er ingen opplysninger om plassen før folketellinga i 1865. Da bor Johan Nilsen og kona Elen Marie Syversdatter her. De har tre barn; Anette 16 år, Nils 13 år og Karoline 10 år. De har én ku og to sauer og de dyrker litt hvete og poteter på plassen.

I 1900 er det yngste datter, Karoline, født 1856 som bebor plassen. Hun giftet seg i Tune kirke i 1887 med den 25 år eldre bryggeriarbeideren Andreas Råkil. De har tre sønner; Aksel født i 1888, Hans født i 1890 og Andreas født i 1892. Karolines mann dør i 1894 og hun ble sittende alene med tre små barn. Etter at hun ble enke, får hun jobb på bryggeriet som flaskehyllerske. Hun har også én ku og noen høns, og i folketellinga i 1900 har hun tittelen Jordbrukende husmannskone. 

Karoline og hennes tre sønner fraflytter plassen i 1907.

Husa på plassen brant ned i 1912.

Husmannsplassen Vestre Skogen
Husmannsplassen Vestre Skogen sett fra syd.
Foto: Lars Cato Skaar