Anders skytter og Haragjellnissen

Skrevet av: Yngvar Brusevold. Publisert i TuneRuner 35, oktober 1997.

Oppe på Haregjeld bodde det en mann som hette Erik, og han hadde en seng som det aldri lå et menneske i, for i den sengen lå nissen. Så hendte det en dag at signekallen Anders skytter fra Kleva i Slangsvold kom til Haregjeld på sin vandring. Han gjorde vel for ormebitt og manet sykdom vekk fra folk og buskap. Og han var som så mange andre signekaller klokere og listigere enn folk flest, og derfor fryktet han hverken nisse eller gjenferd, men folk mente det kom derav, at en slik mann stod i pakt med djevelen.

Som sagt kom Anders skytter til Haregjeld, men Erik hadde ingen seng til ham. For i den sengen som står der, ligger nissen, sa Erik.

«Å, jeg skal nok veta råd med nissen, jeg», sa Anders skytter og pusset hunden sin på sengen som nissen formentlig skulle ligge i. Der for nissen opp og ut gjennom døren, så snøgt at de kjente et kaldt gufs fra værdraget etter ham. Og siden har det aldri vært nisse pa Haregjeld.

Red. anm.:
En signekall og signekone (signekjerring) er en som driver med signing eller helbredelse med magiske tegn og formler og signekunster.