Jens Klipper

Jens Klipper 1919 - 1943
Jens Klipper
1919 – 1943

Sjømilitære korps, kystskippereksamen.

Født i 3. mai 1919 på Tjøme, sønn av Kristian Johansen Klipper, f. 1887 i Rakkestad, og Ingerta Amalie f. Larsen, f. 1895 på Tjøme. Bodde på Brevik fra han var to år.

Var under krigen i Den norske marine og seilte med M.T.B. 345 som opererte på norskekysten. På sin annen tur måtte båten fylle drivstoff ved Olderøy. Her ble den oppdaget av tyskerne og mannskapet tatt til fange etter kort kamp.

Mannskapet ble ført til Ulven ved Os, utenfor Bergen, og skutt uten dom 30. juli 1943. Senket i Korsfjorden samme dag.

 

 

MTB 345

I juli 1943 var den norske motortorpedobåten MTB 345 på tokt i norske farvann mellom Florø og Bergen sammen med en annen MTB.

Modell av MTB 345
Modell av MTB 345

Skjærgården og vågene i Solund var ideelle gjemmesteder for allierte torpedobåter som angrep tyske skip i den norske skipsleden. Folk i Solund visste om både trafikken og båtene – og hadde ofte kontakt med mannskapet. På tross av denne åpne kontakten holdt Sula-folket tett om det de visste.

MTB 345 var en mindre torpedobåt enn de vanlige og motoren krevde en spesiell bensinblanding. Dette skulle være avgjørende for det som senere hendte.

MTB 345 kom til Solund sammen med en annen MTB i juli 1943. De ble oppdaget av tyskerne ved Utvær. Tyske fly gikk til angrep og den andre MTB’en rømte hjem til Shetland med spesialbensinen til MTB 345 ombord.

Gjemmestedet for MTB 345
Gjemmestedet for MTB 345

MTB 345 gjemte seg så bort mellom holmene i Solund. Tanken var at de skulle bunkre bensin fra et lager som var utplassert i Solund, for å så komme seg tilbake til Shetland snarest mulig. Bensinen viste seg derimot å ikke passe, slik at båten ble liggende og vente på hjelp.

Tyskerne visste om at MTB 345 lå gjemt et sted i Solund. De fikk peilet denne inn til Flovasseidet på Ospa og slo til 28. juli.

Hele besetningen ble arrestert og ført til Ulven Fangeleir, på Ulven i Os, utenfor Bergen. Mannskapet på syv bestod av seks nordmenn og en brite. De ble først sendt til Bergen for avhør av folk fra den tyske Kriegsmarine, men straks etter overlevert til SIPO (Det tyske sikkerhetspolitiet) som torturerte de og henrettet samtlige, alle i full uniform og bakbundet – i et skogholt på Ulven kl 05:30 om morgenen den 30. juli 1943.

Henrettelsen skjedde etter Hitlers folkerettsstridige Kommando-Befehl av 18.10.1942, trass i at mannskapet var krigsfanger i uniform.

Sporene etter krigsforbrytelsen med henrettelse av uniformerte soldater skulle dysses ned og skjules, da slik oppførsel strider med alle regler i Genevkonvensonen om behandling av krigsfanger. Likene ble lagt i kister med sprengstoff, disse ble så senket på dypt vann ute på Korsfjorden for å så detonere sprengstoffet.

MTB 345-tragedien var langt mer enn en isolert krigsepisode knyttet til Solund. Internasjonal folkerett ble satt til side på det groveste. Henrettelsen var også ett av tiltalepunktene i rettsaken mot general Nikolaus von Falkenhorst, den øverste militære lederen for den tyske okkupasjonsmakten i Norge.

MINNESTEINEN PÅ ULVEN

Minnesteinen på Ulven ved Bergen
Minnesteinen på Ulven ved Bergen

I 1965 ble det reist en minnestein over MTB 345-mannskapet på marinestasjonen Ulven i Bergen. På steinen er det festet en støpt bronseplate med relieff av båten, en informasjonstekst og navnet på mannskapet:

  • Løytnant Alv Haldor Andresen, Sandefjord
  • Kvartermester Hans Thorvald Bærevahr Hansen, Bergen,
  • Matros Jens Klipper, Horten,
  • Kvartermester Bernhard Kleppe, Bergen,
  • Maskinmann Kjell Øystein Hals, Namsos,
  • Maskinist Agnar Ingolf Bigset, Hareid,
  • Telegrafist, Rennie Hull, Blackpool, UK.

Kilde:

http://www.forsvaretsmuseer.no/Fartoeysbasen/MTB-345

www.geocaching.com

Informanter: Gerd Evelyn og Øyvind Martinsen