Spøkeriet i Haraldstadskogen

Denne fortelling er hentet fra Norsk Folkeminnelags hefte fra 1947.
Skrevet av Yngvar Brusevold. Publisert i TuneRuner 34, mai 1997.

Inne på Haraldstadskogen skal ifølge sagnet en kong Harald ligge begravet. En av storbøndene i Tune hadde en gang vært i Sarpsborg, og kom midt på natten kjørende inn over Haraldstadskogen. Da han var noget bedugget, følte han selvsagt et ubegrenset mot svulme i sitt bryst.

Midt på skogen stanser han hesten og roper med stentor-stemme så det runger gjennom den beksvarte natt og dystre slumrende skog: «Opp, kong Harald, med all din hær og møt meg her, om du er kær». Ikke før var ropet dødd hen i natten, før det begynte å myldre av folk rundt om mannens vogn. Det var et underlig opptog av  hjelmprydede og brynjekledde menn, som dukket opp av jorden under dødsens stillhet. Men da var det også slutt på motet hos den brautende mann. Han satte i et hyl, som nær hadde skremt vettet av hesten. Og da de omsider traff på folk, var mannen så medtatt at han måtte hjelpes i hus og holde sengen.

For å unngå liknende episoder, anmoder Tune Historielag sine lesere til større forsiktighet hvis de må passere Haraldsstadskogen ved midnattstid.

En vet aldri ………….

 

Denne historien finner du også i:

Eventyrlige Østfold av Torill StokkanEventyrlige Østfold

Forfatter Torill Stokkan

e-post: torillstokkan@live.no